Logo Tomatenkwekerij Vijverberg C.V.

 

 

Coforta

De teelt van tomaten

De start van de teelt

Ons teeltseizoen start elk jaar aan het einde van december. We zorgen er altijd voor dat de kas dan weer helemaal schoon is, zodat er geen eventuele ziektes of plagen van de vorige teelt over kunnen blijven. Op de grond leggen we wit plastic zodat zonlicht dat naast de planten valt terug reflecteert naar de planten. Ook leggen we nieuwe steenwol matten op de grond waar de planten op kunnen groeien. Steenwol wordt gemaakt van basaltsteen en wordt aan het eind van de teelt weer recycled tot nieuwe bakstenen. Als de kas dan weer lekker warm is, kunnen de jonge tomaten plantjes komen.

 

De jonge plantjes

Het is elk jaar toch weer een bijzonder moment als de jonge tomatenplantjes weer naar ons toe komen. De plantjes worden opgekweekt door een speciaal bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. De tomatenplanten worden begin november gezaaid. De meeste jaren komen de plantjes op ons bedrijf tussen kerst en nieuw jaar. De plantjes zijn dan ongeveer 30 cm groot en hebben ongeveer 5 bladeren. De kleur van de blaadjes is licht groen. Als de plantjes in de kas staan is dit prachtig. Een licht groene waas van plantjes, zo ver je kan kijken. Het nieuwe seizoen is begonnen.

Wekelijks indraaien

De tomatenplanten groeien best snel. Per week ongeveer zo'n 25 centimeter. Om er de planten netjes in het gareel te houden hebben we in de kas bij elk plantje een touwtje gehangen. Elke week wordt elke plant in het touwtje gedraaid zodat hij lekker om hoog naar het licht kan groeien. Te gelijkertijd met het indraaien worden de zijschuiten (dit noemen wij dieven) van de plant verwijderd. Hierdoor blijft de alles lekker overzichtelijk. Het indraaien van de tomatenplanten is specialistisch werk dat lastig te leren is. Ervaren medewerkers kunnen wel meer dan 1000 tomatenplanten per uur indraaien.

 

Bloei

Ongeveer rond 10 januari gaan de eerste bloemetjes bloeien. Deze bloemetjes moeten worden bestoven zodat er vruchtjes aan de planten kunnen komen. Hiervoor hebben we onze aller trouwste medewerkers: de hommels. De hommels die in onze kas rondvliegen komen van Koppert. Dit bedrijf kweekt voor ons kasjes met daarin een volkje hommels die wij zo in de kas kunnen neerzetten. In een hommelkastje zitten een koninginnehommel met ongeveer 50 werksters. We gebruiken in de tomaten hommels en geen bijen omdat een tomatenbloemetje geen nectar heeft. De hommels krijgen suikerwater als vervanging voor de nectar.

Beugelen

In het begin van het jaar in er nog niet veel licht. De trosjes met tomaten zijn daarom dan nog een beetje zwak. Om te voorkomen dat het trosje knikt doen we om het steeltje van de tros een beugeltje. Als we dit niet doen zou er net als bij een rietje dat is geknikt niet voldoende voeding naar de vruchtjes toekunnen. De tomaten zouden dan klein blijven en minder lekker smaken. Als de trossen sterk genoeg zijn worden de beugeltje door onze hardwerkend scholieren en studenten weer verwijderd. Na te zijn schoongemaakt, kunnen de beugeltjes volgend jaar weer worden hergebruikt.

 

Bladsnijden

Elke week groeien er aan de bovenkant van de plant ongeveer 3 bladeren en één tros per plant per week bij. Om er voor te zorgen dat de tomaten lekker in het licht hangen worden er wekelijks 3 oude bladeren aan de onderkant verwijderd. De tomaten hangen dan ook lekker in het zicht zodat we ze goed kunnen zien bij het oogsten. Het is belangrijk dat het bladsnijden heel netjes wordt gedaan, omdat de er anders te grote of rafelige wonden op de planten ontstaan. Hier zouden dan schimmels op kunnen gaan groeien. Daarom doen we ook altijd bladsnijden met mooi weer en anders in de ochtend. De wonden kunnen dan goed opdrogen.

Gewasbescherming

Veel verschillende beestjes vinden (tomaten)planten ook lekker. Deze plaaginsecten en mijten belemmerend de groei van de planten en beschadigen de oogst. De schadelijke beestje bestrijden wij op de natuurlijke manier met hun natuurlijke vijanden. Zo zetten wij bijvoorbeeld roofwanten en sluipwespen in tegen witte vlieg, mineervlieg, luis en rupsen. Soms komt het wel een voor dat plaag uit de hand loopt, dan moeten we wel eens met een gewasbeschermingsmiddel ingrijpen. We kiezen dan wel voor een veilig middel, uw en ons eigen gezondheid gaat voor alles.

 

 

Oogsten

We hebben de planten nu 8 weken goed verzorgd, en begin maart is het dan eindelijk zover: de eerste tomaten worden rijp. Vanaf dat moment worden steeds de rijpe tomaten van de trossen afgeplukt. Dit gebeurd met de hand. Op het steeltje van een tomaat zit een bobbeltje, als je daar op drukt breek deze heel makkelijk af. De tomaten worden ongeveer om de 3 dagen geoogst, hierdoor hebben de tomaten precies de juiste rijpheid. Na het oogsten worden de tomaten gesorteerd op kleur en maat en vervolgens verpakt. Per jaar oogsten we ongeveer 37 kg tomaten van een vierkante meter.

Energie en CO2

Een tomaat is een subtropische plant, daarom moet het in onze kassen lekker warm zijn. Voor het verwarmen van onze kassen maken wij voor 90% gebruik van restwarmte die afkomstig is van de elektriciteitcentrale van EON die in Rotterdam. Onze kassen zijn natuurlijk wel zo goed mogelijk geïsoleerd zodat we zo weinig mogelijk warmt nodig hebben. Planten hebben voor de groei CO2 nodig, deze CO2 komt via leidingen ook van de elektriciteitscentrale, maar ook van de fabrieken van Shell. Normaal zou dit gewoon de lucht in gaan, maar op deze manier kunnen wij het nuttig gebruiken.

 

Laten zakken

Elke week groeit een tomatenplant zo’n 25 cm, dit beteken dat de planten in maart al met hun kop boven in de kas zitten ( 4,5 meter hoog). Om er voor te zorgen dat de planten toch weer verder kunnen groeien heb elke plant een klosje touw dat we kunnen afwikkelen. Een keer per 2 weken laten we dan vanaf maart de planten ongeveer een halve meter naar beneden zakken. Hierbij wordt de plant ongeveer een even groot stuk opgeschoven. De planten kunnen hierdoor we lekker doorgroeien. Een tomaten plant kan hierdoor wel 9 meter lang worden.

   
 

Kasklimaat

Voor de planten willen precies de omstandigheden waarbij deze lekker kan groeien creëren. Het aller belangrijkste is het licht. Zonder natuurlijk zonlicht kunnen de planten niet groeien, hiervoor zijn wij geheel afhankelijk van de natuur. Daarnaast is de temperatuur ook belangrijk. Met de verwarmingsbuizen kunnen wij de kas verwarmen. Deze zijn tegelijkertijd ook de railsen voor de karren die wij gebruiken. Als het in de kas te warm wordt kunnen de ramen open. Alles gaat automatisch, computergestuurd. In de kas wordt het, als het buiten heet is, bijna nooit warmer dan buiten, dit komt door dat de planten zichzelf en ook de kas koelen.

In de zomer

In de zomer perioden gaat de teelt altijd heel regelmatig. Elke week komt er boven aan in de plant een tros tomaten bij en onder in is er weer een rijp. De planten worden een keer per week ingedraaid, er wordt een keer blad gesneden en 2 a 3 keer per week geoogst. Vaak is is het erg gezellig in de kas vanwege de scholieren en studenten die vakantie hebben en wat komen bijverdienen bij ons in de kas. Dat komt goed uit wat door het mooie weer groeit het dan extra snel

Water

Water in voor planten van essentieel belang. Voor het water geven van de planten gebruiken wij regen water dat wij op onze kassen opvangen. Met het water krijgen ze ook de noodzakelijk mineralen. Die de tomatenplanten nodig hebben om goed te groeien. Om de er voor te zorgen dat de planten steeds vers water en genoeg mineralen hebben geven we altijd iets meer water dan ze nodig hebben. Het teveel aan water gift vangen wij allemaal op en gebruiken we op nieuw. Zo hebben wij onze eigen waterkringloop op het bedrijf. Hierdoor besparen we veel water en mineralen. (en het kost natuurlijk ook minder)

Het einde van de teelt

In de winter is er in Nederland te weinig licht om tomaten te kunnen telen. Daarom stoppen we begin november met de teelt. In de eerste week van september halen we daarom dan de kop al uit de planten. Er komen dan geen nieuwe tomaten meer aan. Doordat nog wel steeds tomaten worden geplukt komen er steeds minder tomaten aan de planten te hangen. Het zonlicht dat in die tijd ook afneemt hoeft zo over steeds minder tomaten verdeelt te worden. Hierdoor blijft ook in de herfst de smaak goed. In november wordt heel de kas leeg geruimd en schoongemaakt. Al het afval wordt zo afgevoerd dat het kan worden gerecycled.